Właściwe Żywienie Pacjenta Stanowi Integralną Część Procesu Jego Leczenia. Dietetyka Kliniczna Jest Dynamicznie Rozwijającą Się W Ostatnim Czasie Nauką O Żywieniu Człowieka Chorego. Prowadzenie Żywienia Klinicznego Wymaga Kompleksowej I Aktualnej Wiedzy.
Dietetyka Kliniczna To Specjalizacja Wyodrębniona W Obszarze Dietetyki Ogólnej, Zajmująca Się Leczeniem Człowieka Chorego. Dietetyk Kliniczny Posiada Wiedzę O Tym, Jak Żywić Pacjentów Na Różnych Etapach Choroby Tak, Żeby Nie Dopuścić Do Jej Rozwoju Lub Zaostrzenia.
Dietetyk Kliniczny Potrafi Przeprowadzić Wywiad Żywieniowy Z Pacjentem Przebywającym Pod Stałą Opieką Lekarza Specjalisty Lub Pacjentem Hospitalizowanym Oraz Dokonać Wyboru Prawidłowej Diety Ze Względu Na Stan Kliniczny Pacjenta. Diagnozuje Zmiany W Funkcjonowaniu Organizmu W Sytuacji Zaburzenia Jego Homeostazy. Wykonuje Czynności Oceniające Organizm Człowieka Jako Układu Regulacji Stabilnej I Interpretuje Dane Liczbowe Dotyczące Podstawowych Zmiennych Fizjologicznych.
Dietetyk Kliniczny Potrafi Samodzielnie Rozwiązać Problem Interakcji Leków Z Pożywieniem, W Tym: Z Witaminami, Składnikami Mineralnymi, Innymi Suplementacjami Diety Oraz Używkami, Potrafi Również Poprawnie Prowadzić Dokumentację Kliniczną Pacjenta.
Dietetyk Kliniczny Potrafi Wykorzystać Wskaźniki Antropometryczne, Ogólnolekarskie I Biochemiczne Przy Ocenie Stanu Odżywiania Pacjenta, Organizować Proces Żywieniowy W Warunkach Klinicznych Wraz Z Personelem Administracyjno-Medycznym, Przy Równoczesnej Kontroli Ilościowo-Jakościowej Tego Procesu.
Prowadzenie Żywienia Klinicznego – Prawidłowe Żywienie Osób Chorych – Wymaga Kompleksowej I Aktualnej Wiedzy Z Różnych Specjalizacji, Dlatego Dietetyk Kliniczny Często Określany Jest Mianem Specjalisty Interdyscyplinarnego. W Ramach Swojej Specjalizacji Korzysta On Między Innymi Z Wiedzy Z Zakresu Anatomii, Biochemii, Medycyny I Psychologii.
Dietetyk Kliniczny Ma Interdyscyplinarną Wiedzę Z Zakresu Nauk Medycznych Oraz Nauk O Zdrowiu I Potrafi Zanalizować Wyniki Badań Tak, Aby Podpowiedzieć Pacjentowi, Co Warto Zmienić W Diecie, Żeby Dany Wskaźnik Poprawić.
Student Na Specjalności Dietetyka Kliniczna, Poza Przedmiotami Wspólnymi Dla Wszystkich Specjalności Na Kierunku Dietetyka, Uczęszcza Na Przedmioty Specjalnościowe, Takie Jak: Podstawy Dietetyki Klinicznej, Poradnictwo I Edukacja Żywieniowa Pacjenta, Terapia Osób Z Zaburzeniami Odżywiania, Profilaktyka I Leczenie Chorób Dietozależnych, Żywienie Kliniczne.