Wybierz miasto:
Dodane przez kskowronska -

Projekt Słodki smak filozofii zrealizowali studenci filologii polskiej pod opieką dr Katarzyny Filutowskiej w ramach zajęć z podstaw filozofii. Jego efektem są „filozoficzne” krówki.

Celem projektu jest zainteresowanie filozofią tych, którzy być może nigdy nie słyszeli o Platonie i rozbudzenie potrzeby myślenia i dialogu – jak miało to miejsce w „Uczcie Platona”.
Studenci postanowili „zarzucić wędkę” na poszukujące intelektualnego impulsu umysły i spopularyzować niewielki fragment platońskich idei.
Konsumpcjonizm i skupianie się na sobie sprawia, że myśl filozoficzna, która przez stulecia kształtowała świadomość kolejnych epok historyczno-literackich, jest w odwrocie. Dlatego należy podejmować wszelkie możliwe działania, które pozwolą kształtować świadomość i intelektualne zaangażowanie kolejnych pokoleń.
Idea stworzenia produktu, który byłby nośnikiem treści i mógłby dotrzeć do szerokiego grona odbiorców nie jest nowa. „Słodki smak filozofii” ma za zadanie dostarczyć potencjalnemu konsumentowi doznań smakowych, które gwarantują produkowane tradycyjną metodą cukierki (krówki) oraz filozoficznego zdziwienia i radości z obcowania z filozofią.
Krówki z sentencjami zaczerpniętymi z „Uczty Platona” mają wprowadzić potencjalnych uczestników współczesnej uczty, tej smakowej, zmysłowej, w stan podwyższonej gotowości do filozofowania i rozmowy. Obcowanie z produktem będzie stanowiło wartość dodaną do życia i doświadczenia wszystkich osób, które się z nim zetkną.

Więcej informacji na Facebooku.

tekst autorzy projektu: Magdalena Czarnik, Michał Wilk – studenci filologii polskiej

 

Powiększ tekst

Zmniejsz tekst

Wysoki kontrast

Odwrócony kontrast

Resetuj